Du er til en fødselsdagsfest, og alt er fyldt med heliumfyldte balloner, der hænger fra loftet.

Contents

Hvorfor svæver balloner? Cracking the PM interview
Børn - Underholdning - Sjove fakta

Hvordan trodser disse balloner tyngdekraften? Der er ingen magi involveret! Loven om opdrift, der først blev forklaret af Archimedes i det tredje århundrede f.Kr., er på spil: Ethvert objekt, der er helt eller delvist nedsænket i en væske, drives opad af en kraft, der er lig med vægten af den væske, der fortrænges af objektet. Helium er lettere end luft, så en ballon fyldt med denne gas vejer mindre end den luft, den fortrænger, og vil derfor blive udsat for en opadrettet kraft.

Kilde: fødselsdagspynt

Pierre Jules César Janssen

I 1868 bemærkede den franske astronom Pierre Jules César Janssen under en solformørkelse med et såkaldt spektroskop en linje i sollysets spektrum, som ikke kunne sammenlignes med noget på det tidspunkt kendt grundstof. Nogle måneder senere bemærkede den engelske astronom Joseph Norman Lockyer også denne linje og gav det nye grundstof navnet helium efter den græske solgud Helios.

I 1882 analyserede den italienske fysiker Luigi Palmieri lava fra Vesuv-udbruddet og bemærkede den samme spektrallinje, hvilket viste, at helium ikke kun fandtes i solens atmosfære, men også på Jorden.

William Ramsey

Tilstedeværelsen af helium på Jorden blev yderligere bekræftet i 1895, da den skotske kemiker William Ramsey behandlede en naturligt forekommende uranmalm, cleveit, med en syre og bemærkede udviklingen af en gas, hvis spektrum svarede til heliums spektrum.

Helium, der anvendes i dag, stammer hovedsagelig fra det radioaktive henfald af grundstoffer som uran og thorium og udvindes fra underjordiske forekomster. Det har mange anvendelsesmuligheder ud over at fylde festballoner! Helium anvendes til fremstilling af fiberoptiske kabler, der bruges til internet- og tv-adgang, og i halvlederchips, der findes i de fleste elektroniske apparater. Det bruges også til at køle de superledende magneter, der indgår i MR-billeddannelsesapparater. Den store hadronkollider i Schweiz bruger også store mængder flydende helium til at køle sine superledende magneter. Luftskibe og balloner til videnskabelig forskning drives også af helium, og gassen kombineres med ilt for at danne en blanding, der kaldes heliox, som reducerer luftmodstanden og anvendes til behandling af obstruktion af de øvre luftveje. For nylig lod tryllekunstneren David Blaine tooghalvtreds heliumfyldte balloner stige op i Arizonas ørken til 24.900 fod, inden han sprang tilbage til jorden. Han er tydeligvis en fan af Archimedes.